Στελέχη των Ευρωπαϊκών Θεσμών μίλησαν στο σημερινό Συνέδριο Economists με τίτλο Βιώσιμη Χρηματοδότηση σε Αβέβαιους Καιρούς, τονίζοντας την ανάγκη της Ελλάδας να επιστρέψει σε μια «υγρή δημοσιονομική πορεία».
Ο Πάολο Φιορέτι, επικεφαλής του ESM της Ελλάδας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε μια «υγρή δημοσιονομική πορεία» και υπογράμμισε τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου να επιτύχει ένα υποκείμενο πλεόνασμα το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ο απόηχος της διεθνούς κρίσης θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμη και σε μικρή ύφεση και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ιδανικά περισσότερο δημοσιονομικό χώρο φέτος. Πρόσθετα μέτρα θα υποστηριχθούν το 2023.
Επιπλέον, ενθάρρυνε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, ως καταλύτη για την ανάκαμψη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία χαρακτήρισε πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Τράπεζες – Προειδοποίησε ότι η διεθνής κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το επόμενο διάστημα, αλλά και λόγω περαιτέρω εκσυγχρονισμού της διοίκησης σε τομείς όπως το δικαστικό σώμα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη του ESM, μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει εντυπωσιακά μετά την πανδημία, διατηρώντας τη δυναμική που αποκτήθηκε χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια.
Ο Martin Bitcherboch, επικεφαλής της ομάδας Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει περιόδους οικονομικής αστάθειας στο παρελθόν, αλλά οι πηγές αυτών των νέων ευαισθησιών είναι: Φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες.
Για τις τράπεζες, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και παροχής αποθεμάτων ασφαλείας για την απορρόφηση πιθανών ζημιών. Υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε κέρδη παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις αφενός και βοηθούν τη χώρα να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα αφετέρου.
Η Τζούλια Λεντβάι, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν κάνει ακόμη πιο σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει τη δυναμική της για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μειώσουν τον επενδυτικό βαθμό. της ανάκαμψης.
Οι τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά από 40,6% το 2019 σε 12,1% σήμερα, σημείωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι «η οικονομία έχει ακόμη σημαντικό χρέος», επισημαίνοντας ότι στο τέλος του 2021 οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης θα έχουν χρέος 79,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η απομόχλευση χρέους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη υποεπένδυση.
Πηγή: magnesianews.gr