Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος ανέφερε ότι το 15% των αρτοποιείων στην Ελλάδα είναι έτοιμοι για λουκέτο, με 200 αρτοποιούς να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις πρώτες ύλες αλλά και στην ενέργεια κυρίως. Είναι ήδη κλειστό γιατί GRTimes.Μιχάλης Μούσιος.
“Από τον Οκτώβριο και μετά, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος κάθε αρτοποιείου θα είναι περίπου 6.000 ευρώ το μήνα. Και φυσικά μιλάμε μόνο για ηλεκτρισμό. Όταν συμπεριλάβετε την αύξηση του φυσικού αερίου, η κατάσταση ξεφεύγει”, Μούσιος είπε.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, 200 φούρνοι σε όλη τη χώρα έχουν ήδη «κλειδώσει» και, επικαλούμενος στοιχεία που διαθέτει ο ΟΑΕ, «ένα μεγάλο ποσοστό, έως και το 15% των αρτοποιείων στην Ελλάδα, συσσωρεύει σήμερα χρέη και ζημιές». Δεν αλλάζει, νομίζω ότι αυτά τα αρτοποιεία θα κλείσουν σύντομα».
Σημαντική αύξηση των πρώτων υλών
Ταυτόχρονα, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει δημιουργήσει ένα ακόμη αφόρητο πρόβλημα για τους φούρνους της χώρας, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά και η προμήθεια πρώτων υλών.
“Τώρα οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και για το αλεύρι και το λάδι. Η μαγιά είναι ελλιπής όπως και οι τιμές. Αλλά το κύριο πρόβλημα παραμένει η ενέργεια. Κανένα αρτοποιείο δεν μπορεί να εισπράξει λογαριασμό βενζίνης 2.000 ευρώ. Μιλάμε για ένα κατάστημα που πρέπει να εισπράξει αυτά τα ευρώ – το ποσό των ευρώ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μούσιος.
Για να «σβήσει» το ρεύμα θα έπρεπε να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού.
Ερωτηθείς εάν η άνοδος των τιμών του ψωμιού ήταν πλέον αναπόφευκτη καθώς οι ειδικοί του κλάδου αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών σε όλους τους κλάδους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος είναι ξεκάθαρος.
«Για να καλύψουμε την κατανάλωση ρεύματος χωρίς να συμπεριλάβουμε την αύξηση των πρώτων υλών, θα έπρεπε να διπλασιάσουμε την τιμή του ψωμιού. Μιλάμε πάντα για τον φούρνο της γειτονιάς, όχι για το σούπερ μάρκετ όπου η τιμή του ψωμιού αυξάνεται έως και 30%. Δεν είναι σούπερ μάρκετ για να μπορούν να αλλάζουν τιμές μέρα με τη μέρα Τα αρτοποιεία της γειτονιάς έχουν διαφορετική σχέση με τον καταναλωτή και έχουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά τις αυξήσεις τιμών Κάποια μικρά πράγματα είναι αναπόφευκτα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι
Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και αιτήματα για την κυβέρνηση
Αύριο Τρίτη (10/11) το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Central στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την κινητοποίηση ενεργειών και πρωτογενών υλικών.
Και, όπως το θέτει ο Μούσιος, “θα μιλήσουμε με πραγματικούς αριθμούς για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και θα κάνουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις από την κυβέρνηση να βοηθήσει τον κλάδο. Για τις επιδοτήσεις. Θα αναφέρω επίσης τι πρέπει να γίνει για να βγείτε από την κρίση που μαστίζεται ο κλάδος».
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τέσσερα χαρτονομίσματα»
Ακόμη και μεταξύ των αρτοποιών σε όλη τη Θεσσαλονίκη, η αγωνία φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη.
“Όταν πληρώνουμε τετραπλάσια, δεν επιβιώνουμε. Έρχονται οι λογαριασμοί, ο ιδιοκτήτης πονάει… εγκεφαλικό”, λέει ένας αρτοποιός στην οδό Κασσάνδρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κυρία Καλλιόπη, υπάλληλος, λέει:
«Υπάρχει άγχος και φόβος για περαιτέρω αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας», λέει.
«Οι τιμές του ψωμιού δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο κόσμος το εκτιμά».
Η κυρία Τασία, που διατηρεί φούρνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το βλέπει διαφορετικά.
«Το κόστος είναι αρκετά υψηλό, αλλά τα πάω καλά με αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Η ΔΕΗ ανέβασε πολύ την τιμή, αλλά ευτυχώς με υποστηρίζουν οι γείτονές μου».
Σχετικά με την τιμή του ψωμιού, είπε, «Ο κόσμος φαίνεται να το εκτιμά γιατί η αύξηση στις τιμές του ψωμιού δεν είναι τόσο μεγάλη».
σάλτσα: grtimes.gr
Πηγή: magnesianews.gr