Τα κατάμεστα τραπέζια σε ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ την περίοδο των εορτών έδωσαν στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μια νότα αισιοδοξίας, έστω και προσωρινά. Έφερε χαμηλές θερμοκρασίες.
Όταν ακούτε το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται από τις συσκευές που χρειάζεστε για τη λειτουργία του καταστήματός σας, όπως ψυγεία, φούρνοι και πλυντήρια ρούχων, μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης προκαλεί τόσο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες.
«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, θα πρέπει να κόψουμε προσωπικό», είπε στο ThessToday.gr ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στα Λαδάδικα, προσθέτοντας, «Φυσικά κανείς δεν το θέλει αυτό.» Οι τιμές του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αφού έφτασαν τα μόρια πάνω από 10.000 ευρώ. πολλές φορές. Όπως εξηγεί, χάρηκε με την κίνηση στις διακοπές, αλλά οι τσέπες του ήταν σχεδόν άδειες. “Έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι ελάχιστα κερδοφόρο με γεμάτο στομάχι. Η κακοκαιρία μείωσε την κυκλοφορία, οπότε τώρα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα.”
Δύσκολος χειμώνας για catering
Ουσιαστικά, αυτό είναι τριπλάσιο να βρίσκουμε καταστηματάρχες με οικονομικό χλοοτάπητα στο λαιμό τους μετά από πανδημικά περιοριστικά μέτρα, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν αφήνει περιθώρια ανάκαμψης σε έναν κλάδο που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια. Ήταν ένας συνεχής χειμώνας.
Μικρές επιχειρήσεις καθώς και μεγάλα καταστήματα μετακινήθηκαν για να σώσουν σπασμένα αντικείμενα και να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυξημένο λειτουργικό κόστος.
«Φυσικά και οι καταναλωτές έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις και προτεραιότητες, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για νέες αυξήσεις τιμών. Μέχρι τώρα, ο καιρός ήταν καλός, αλλά οι θερμοκρασίες έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες και οι θερμάστρες πρέπει να λειτουργήσουν εντός του καταστήματος αλλά και εκτός, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος. .
Μερικοί επιχειρηματίες μειώνουν τις εργάσιμες ώρες τους τις καθημερινές για να φιλοξενήσουν, και πολλοί κάνουν «κλείδωμα». “Η βιομηχανία μας συνεχίζει να ανησυχεί για την αύξηση των λουκέτων. Διακοπές”, δεν είναι πάντα δυνατό να περιμένουμε πλήθη στα φεστιβάλ. Οι πωλήσεις μειώνονται και αυτό με ανησυχεί. ”
Η προπαραγγελία του Chikunopemtis έχει ξεκινήσει
Οι προπαραγγελίες για το Chikunopenti ξεκίνησαν αργά, αλλά αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου. «Κάθε φορά περιμένω τη «γιορτή» και συνεχίζω να προσπαθώ να κρατήσω το μαγαζί ζωντανό. Ανυπομονώ», λέει στο ThessToday.gr ο ταβερνιάρης Λαδάδικα.
Ωστόσο, το ThessToday.gr αναφέρει ότι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται χειμερινός καιρός. Γιατί η κακοκαιρία Μπάρμπαρα μπορεί να έχει υποχωρήσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το κρύο θα συνεχιστεί.
“Την επόμενη εβδομάδα έχουμε ένα νέο κύμα στα μέσα του χειμώνα για να μας ταλαιπωρήσει ξανά. Μετά από μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, θα πέσει ξανά από την Τρίτη, με βροχές και χιόνια μισοορεινές και ορεινές”, είπε. .
Μιχάλης Σιούτας, Διδάκτωρ Μετεωρολογίας Α.Π.Θ.
Πηγή: https://thesstoday.gr/
Πηγή: magnesianews.gr