Οι επιστήμονες της γρίπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα γρίπης αναμένεται να αυξηθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν τώρα το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά όπως έγινε γνωστό, ένα νέο και καινοτόμο εμβόλιο γρίπης με mRNA είναι «σε ανάπτυξη».
Τα εμβόλια κατά της γρίπης σχεδιάζονται ετησίως με βάση τα τέσσερα πιο συχνά κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη μελλοντική εμφάνιση νέων ιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημίες γρίπης.
Μια ομάδα στο NIH σχεδιάζει ένα νέο εμβόλιο mRNA μιας δόσης που προκαλεί ανοσία έναντι 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης. Το εμβόλιο έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκλινικά μοντέλα και σύντομα θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Όπως το εμβόλιο SARS-CoV-2, δεν αναμένεται να εξαλείψει τη γρίπη, αλλά δεν αναμένεται να μειώσει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και τη θνησιμότητα από τη γρίπη.
Στο παρελθόν, διάφορα αντιγόνα γρίπης έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια, με το σκεπτικό ότι προκαλούν ανοσία ευρέως φάσματος στη γρίπη. Ωστόσο, αυτή η τεχνική δεν επέτρεψε τη συμπερίληψη περισσότερων από τεσσάρων στελεχών αντιγόνου.
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Πάνος Μαλανδράκης, ο Γιάννης Δανάσης και ο Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανασκόπησαν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό Science. μαζεύω.
Με βάση τις γνώσεις μας για τον ιικό γενετικό κώδικα, η τεχνολογία εμβολίου mRNA επιτρέπει στο γενετικό υλικό πολλών ιών να συμπεριληφθεί στο εμβόλιο, αυξάνοντας έτσι το εύρος της ανοσίας του εμβολίου. Τα εμβόλια στοχεύουν συνήθως μια ιική επιφανειακή πρωτεΐνη γνωστή ως αιμοσυγκολλητίνη (Η).
Ένα μόριο mRNA που κωδικοποιεί μέρος της πρωτεΐνης Η ενσωματώνεται σε ένα «νανοσωματίδιο» πριν εισέλθει στο κύτταρο. Σε ζωικά μοντέλα, τα εμβόλια mRNA κατά της γρίπης ήταν αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσου τόσο σε μη μολυσμένα όσο και σε προηγουμένως μολυσμένα ζώα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ελπίζεται ότι οι μελέτες σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Επομένως, η γνώση που αποκτήθηκε από την πανδημία COVID-19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Πηγή: magnesianews.gr