Οι βρετανοί φαρμακοποιοί προβλέπουν περαιτέρω ελλείψεις φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα εν μέσω εποχικών επιδημιών ιών και γρίπης. Προβλέπουν επίσης ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της British Independent Pharmacy Association δήλωσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων και προϊόντων αυτοεξυπηρέτησης (δεν απαιτείται συνταγή) όπως παστίλιες για το λαιμό, σιρόπια για τον βήχα, αντιβιοτικά και ορισμένα αναλγητικά έχουν προκαλέσει το NHS (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η πίεση Κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι φαρμακοποιοί «δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα πιο βασικά εφόδια», λέει.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης προειδοποιήσει για προβλήματα εφοδιασμού τόσο με επώνυμα όσο και με μη επώνυμα φάρμακα για τη θεραπεία συμπτωμάτων και επιπλοκών εποχιακών ασθενειών.
Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι οι χειμερινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του COVID-19, συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε «υψηλά επίπεδα».
Ενθαρρύνετε τους γονείς να φορούν μάσκες και κρατούν τα παιδιά με πυρετό εκτός σχολείου
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψαν τους άρρωστους ενήλικες να φορούν προστατευτικές μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση της λοίμωξης, αλλά οι γονείς συμβουλεύονται να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο σχολείο εάν έχουν πυρετό ή συμπτώματα. Μου ζήτησαν.
Το πρόβλημα των χρόνιων ελλείψεων φαρμάκων έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την αυξημένη ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ιών και γρίπης τα τελευταία χρόνια.
Οι πολίτες που δεν χρειάζονται νοσηλεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους στο σπίτι με προϊόντα αυτοφροντίδας, δηλαδή προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τα προϊόντα UNSAFE υπόκεινται σε ελεγχόμενους ελέγχους.
Οι ελλείψεις προϊόντων αναμένεται να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο NHS
Η έλλειψη προϊόντων αυτοφροντίδας στα φαρμακεία θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το φαινόμενο οι πολίτες να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να προσπαθούν να προμηθευτούν συνταγές, ειδικά φάρμακα για μικρά παιδιά, χωρίς ιατρική συνταγή και πανικοβάλλονται όταν δεν τα βρίσκουν.
Όμως, παρά τις προειδοποιήσεις για ελλείψεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών J. Hanbeck προέτρεψε τους πολίτες να «κρατήσουν ψυχραιμία».
«Ως φαρμακοποιοί, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς με όποιον τρόπο μπορούμε και να οργανώσουμε εναλλακτικές λύσεις και να παρέχουμε συμβουλές για τον τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης», πρόσθεσε.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Ένα ξέσπασμα ιού σε όλο τον κόσμο, που πλήττει τη χώρα μας, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, έχει προκαλέσει την εξαφάνιση ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου από τα ελληνικά φαρμακεία.
Αυτό οφείλεται είτε στην έλλειψη πρώτων υλών που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, είτε στο υψηλό ενεργειακό κόστος που οδηγεί στην απαξίωση των πολύ φθηνών και ασύμφορων φαρμάκων.
Σε ενημέρωση για το θέμα των ελλείψεων που πρότεινε ο υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η παραγωγή πρώτων υλών γίνεται κυρίως στην Ασία και την Ινδία και ότι αυτές οι χώρες διαθέτουν δραστικές ουσίες για να καλύψουν τους πληθυσμούς τους.
«Είμαστε τυχεροί που έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα», είπε ο Θάνος Πρέλης, τονίζοντας ότι στη Γερμανία ακόμη και τα νοσοκομεία έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων.
Ωστόσο, είπε ότι ο ιός στην Ευρώπη θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και με καλό καιρό στην Ελλάδα, η επιδημία θα συνεχίζεται πάντα σε άλλες χώρες, οπότε αν μειωθεί η ζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αγορά μας θα είναι κανονική. το αργότερο τον Ιανουάριο, είπε.
Συμπλήρωμα: Παρέμβαση Επιτροπής
Σε επιστολή του προς την επικεφαλής των υποθέσεων υγείας Στέλλα Κιριακίντου, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα υπάρξει κεντρική παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες συνολικά. Ζήτησα να
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε δύο επίπεδα.
Άμεσα μέτρα: Άμεσα μέτρα είναι οι εισαγωγές πρώτων υλών ή όπου μια χώρα μέλος παρουσιάζει μεγαλύτερες ελλείψεις από άλλες και μπορεί να προμηθεύει εντονότερα.
Μεσοπρόθεσμη δράση: Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει να υποστηριχθεί και να επαναπατριστούν οι πρώτες ύλες.
“Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε πρώτες ύλες από την Ασία, γιατί όταν έχουμε μια κρίση όπως αυτή που συνέβη στο Μόναχο, έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε τώρα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις. Η Galena, η υπεύθυνη, έχει ήδη απαντήσει θετικά γιατί είναι ένα θέμα που μαστίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει πρωτοβουλία να γίνει, αλλά μέχρι τότε σε εθνικό επίπεδο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση επαρκών φαρμάκων. Έχουμε λάβει μέτρα», καταλήγει στην επιστολή.
Γιάννα Σοράκη/iatropedia.gr
Πηγή: magnesianews.gr