Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα ενώπιον εκπροσώπων τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης χρέους.
Απευθυνόμενος σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «Για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεργαστούν με το κράτος. Ο θεσμός υστερεί πολύ».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Στο συγκεκριμένο θέμα των εξωδικαστικών μηχανισμών, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές πιστώσεων στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σας περιμένουμε και σας προτρέπουμε να εντείνετε τις προσπάθειές σας για επιτάχυνση την εφαρμογή του νέου νόμου και για αυτό θα λογοδοτήσουν, κυρίως στην ελληνική κοινωνία, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
Σταϊκούρας είπε επίσης ότι «αιτήματα για άνοιγμα πλειστηριασμών που ζητήθηκαν από τράπεζες και εταιρείες δεν έγιναν δεκτά από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και δεν υπάρχει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία».
Σταϊκούρας: ιδιωτικό χρέος κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Όσον αφορά το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ο υπουργός είπε ότι το ποσοστό θα αυξηθεί από 70% το 2018 σε 63,6% το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο λόγος του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ είναι 125,5% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 162,5%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια μειώθηκαν από 44% το 2019 στο σύνολο των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, κυρίως λόγω της εφαρμογής του προγράμματος Hercules. » .
Πορεία παραμονής επισφαλών χρεών
Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την ενοποίηση των τραπεζικών ισολογισμών, το προσωπικό και το εταιρικό χρέος παραμένει υψηλό. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι επισφαλείς οφειλές που κατέχουν οι τράπεζες θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ και οι επισφαλείς οφειλές που κατέχονται από εταιρείες δανειοδότησης και διαχείρισης απαιτήσεων θα ανέλθουν σε 87 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι το ιδιωτικό και το εταιρικό χρέος δεν εξαφανίζεται όταν μεταφέρεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση καινοτόμων εργαλείων για εξωδικαστικούς μηχανισμούς ρύθμισης οφειλών, ο Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενο δημόσιο ενδιαφέρον για ρύθμιση οφειλών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 υπόχρεοι έχουν δώσει οικονομικά στοιχεία, με συνολικό χρέος 19 δισ. ευρώ. Ήδη 9.000 οφειλέτες, με συνολικό χρέος 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει επίσημα αιτήσεις για εξυγίανση χρέους. Το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.
Staycoura για Εξωδικαστικές Ρυθμίσεις
Το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω εξωδικαστικών μηχανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου το 70% σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο και ήταν πολύ ευνοϊκά για τους δανειολήπτες. Από αυτές, 697 συμφωνίες συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ εκτελέστηκαν από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. 801 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί από το κράτος. Η υπέρβαση της ρύθμισης μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή χρεών έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά οι όροι αυτοί είναι έως και 35 έτη.
Ο υπουργός είπε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης χρεών συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα ποσοστά έγκρισης προτάσεων εξυγίανσης χρέους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το μέσο ποσοστό έγκρισης κυμάνθηκε κάτω από το 20% τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, εκτινάχθηκε στο 78% τον Αύγουστο και έφτασε στο 64% τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: magnesianews.gr