• 30/11/2023 13:38

Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία

ByGreeceit.gr

Μαρ 7, 2023
Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορευθημεν» στην αίθουσα του κομμωτηρίου Βόλου, μια σπάνια τοποθεσία στη μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Θανάσης Μυσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αρχιτεκτονική Σχολή και ο Νίκος Βάλαρης, δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ορθόδοξος Μάρτυρας, μιλούν για το βιβλίο, ο διευθυντής Βυζαντινών και Ταχυδρομείων- Βυζαντινά Μνημεία και Αντικείμενα το βιβλίο.Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου Μαρία Νάνου.Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Σπανού. Η Αγγελική Γιάκα, Καθηγήτρια Θρησκευτικών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας του φρικτού δυστυχήματος στα Τέμπη για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δυστυχώς χάσαμε πολλά παιδιά και πονούσαμε για τους γονείς και τους συγγενείς τους», αποκάλυψε σε μήνυμα που έστειλε. Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην ομιλία της, η Μαρία Νάνου έκανε μια σύντομη παρουσίαση για τις δραστηριότητες της Ακαδημίας, ιδιαίτερα του Τομέα Μνημείων, υπενθυμίζοντας τον μνημειακό πλούτο της επικράτειας της Μητρόπολης Δημητρίων και τον παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα και συστηματικά.Στο πλαίσιο αυτό, η Μαρία Νάνου τόνισε Η σημασία του άλμπουμ, λέγοντας ότι ο δημιουργός του «ως «μεταφραστής του πολιτισμού», χρησιμοποίησε προσποίηση και στημένες σκηνές.» Αποτυπώνει την πραγματικότητα με μια προσωπική, ανησυχητική και αιχμηρή ματιά χωρίς να είναι σνομπ. Για μένα προσωπικά, «Στις σελίδες ενός βιβλίου φωτογραφιών, βλέπω τη χθεσινή αλήθεια να αποκαλύπτεται σήμερα. Δημιουργεί ένα πολύτιμο είδος αρχείου που αποτυπώνει σχέσεις που μερικές φορές είναι συναρπαστικές και μερικές φορές προβληματικές, όπως και οι σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος έλαβε τη σκυτάλη και έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των προσεγγίσεων της θρησκευτικής τέχνης που είναι δημοφιλής στην Ελλάδα από τον ακαδημαϊκό χώρο, καταλήγοντας στη σημασία του άλμπουμ που παρουσιάστηκε. «Η Όλια Γκλουσένκο και ο Κωστής Δρυγιανάκης ξεπερνούν τις καθιερωμένες απόψεις της θεματολογίας τους και, αντίθετα, υποχωρούν στα πιο μικρά και ταπεινά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, θρησκευτικής ζωγραφικής και λαϊκής διακόσμησης. Παραβλέπονται παραδείγματα υπέρ των μεγάλων μνημειακών εκκλησιαστικών κτισμάτων του Βυζαντίου και των αντίστοιχων τοιχογραφίες, ή που χλευάζονται ως «κιτς» από μεταμοντέρνους διανοούμενους.Δεν είναι σωστό να θεωρηθεί ως μια συλλογή φωτογραφιών για τη θρησκεία ή τον Χριστιανισμό. Ο υπότιτλος «Unseen Places» εκφράζει την αξίωση του δημιουργού να φωτίζει αόρατα, κρυφά και σκοτεινά μέρη που βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης. Χωρίς αναλαμπές όπως ο Γκρουσένκο και ο Δορυγιανάκης, αυτά τα απομονωμένα μέρη ξεθωριάζουν στις σκιές των εκτυφλωτικών φώτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνικής δικτύωσης.Σε μια ελκυστική γωνιά της επικράτειας αυτό μάλλον δεν θα συμβεί. “

Στο κείμενο που διαβάστηκε, η Αγγελική Ζιάκα γράφει, “Οι ανάγλυφες διακοσμήσεις αναδεικνύουν τις φορητές εικόνες, τον βωμό και τις τοιχογραφίες, την πέτρινη στέγη και το μαρμάρινο πλαίσιο της πόρτας του ναού. Λεπτομέρειες ζητάμε” “Οι μαρτυρίες της αυλής και το νόημα των γλυπτών συμβόλων, καθώς και των ίδιων των υλικών, όπως μάρμαρο, πέτρα, ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, κεριά, λουλούδια και χρώματα, με τα οποία παίζουν τα μάτια του δημιουργού του άλμπουμ. Μέσα σε όλα αυτά, η χρήση αυτών των χώρων από αυτούς που έχουν βουλιάξει στην ησυχία της μοναξιάς και έχουν εγκαταλείψει την αίσθηση της ύπαρξής τους με ένα μπουκάλι πετρέλαιο, λίγα σπίρτα και λίγο νερό προβάλλει επίσης ανακούφιση, κρατήστε τα κεριά. Φλεγόμενη μνήμη.

Ο Νίκος Μπαλάρης ήταν σε παρόμοια θέση: “Υπάρχει μια φωτογραφία με εμένα να στέκομαι συγκεκριμένα. Δείχνει ένα δίσκο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ένα κουτί με φυτίλια και έναν αναπτήρα ποδηλάτου. Σταμάτησα και αναρωτήθηκα γιατί, γιατί αυτή η φαινομενικά κοσμική εικόνα με έπιασε μάτι;Τελικά έμαθα ότι αυτή η φωτογραφία ήταν της Ωριάς, που δύσκολα θα μπορούσαν να την τραβήξουν οι Έλληνες.Έχουμε κανόνες για το τι είναι όμορφο και τι είναι άσχημο, γι’ αυτό τραβάμε χρυσές εικόνες, αλλά όχι αλουμινόχαρτα και αναπτήρες. […] Σε μια άλλη φωτογραφία τέσσερα πλαστικά μπουκάλια και τρεις εικόνες είναι λουσμένες στο απογευματινό φως. Μπορεί να έχετε αυτή τη φωτογραφία στο σπίτι. Αυτή η εικόνα είναι ένα σπίτι που κατοικείται από αληθινούς ανθρώπους, ένα απλό σπίτι. Δεν υπάρχει καμία επιτήδευση, κανένας φαρισαϊσμός, καμία υποκρισία σε όλες αυτές τις εικόνες του βιβλίου. “

Ο κ. Μητροπολίτης Δημήτριος Ιγνάτιος παρενέβη στο τέλος της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους ομιλητές και συνεχάρη τους δημιουργούς για το έργο τους και το γεγονός ότι οι απόψεις των έξωθεν διευρύνουν τους ορίζοντες κατανόησης της ίδιας της Εκκλησίας. “Υπάρχει ένας άντρας πίσω από κάθε εικόνα. Υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε. Δεν θέλω υποκριτές οπαδούς. Δεν ξέρω πού με πάει καθώς περπατάω, αλλά όταν φτάνω εκεί, υπάρχουν κηροπήγια, εικόνες, θυμιατήρι, και δουλεύω μαζί τους, αλλά πόσο περίεργο είναι. Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αδύνατο».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία

Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία

Πηγή: magnesianews.gr