• 28/11/2023 13:33

Το βιβλίο του Νικόλαου Μανιτάκη κυκλοφορεί στον Βόλο με φόντο την ιστορία του Αθηναϊκού Γαλλικού Ινστιτούτου.

ByGreeceit.gr

Μάι 25, 2023
Το βιβλίο του Νικόλαου Μανιτάκη κυκλοφορεί στον Βόλο με φόντο την ιστορία του Αθηναϊκού Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το βιβλίο του Καθηγητή Νικολάου Μανιτάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1915-1961)». Η βιωσιμότητα των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων» (εκδ. «Ασίνη») θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 19.00 στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ. Καρτάρη και Κοράι) στον Βόλο. οικονομική επιστήμη.

Χορηγός της παρουσίασης είναι η Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γενικό Αρχείο Μαγνησίας, η Ελληνογαλλική Εταιρεία Βόλου και οι εκδόσεις «Ασίνη».

Για το βιβλίο αυτό μιλάει ο κ. Νίκος Κυραζίζ. Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανίτα Πλάσσα, Διδάκτωρ Ιστορίας, εκπρόσωπος ΓΑΚ. Μαγνησίας, Δέσποινα Παπαγιώτη, φιλόλογος, καθηγήτρια γαλλικών Αντιγόνη Σουντόρια, φιλόλογος, συγγραφέας και ο συγγραφέας του, Νικόλαος Μανιτάκης. Θα μιλήσουν η κα Ιωάννα Λαριώτου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Λουκάς Ζαχείρας, κοσμήτορας του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κα Μαίρη Γαβαλά, Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Βόλου. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσέλλης συντονίζει τη συζήτηση.

Αυτό το βιβλίο εξερευνά τις διάφορες ιστορίες του Γαλλικού Ινστιτούτου, από την ίδρυσή του το 1915 έως το 1961, τη χρονιά της συνταξιοδότησης του χαρισματικού προέδρου του, Οκτάβ Μερλιέ. Στο διάστημα αυτό, το ίδρυμα της γαλλικής γλώσσας αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο κέντρο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα, με χιλιάδες μαθητές και δεκάδες παραρτήματα τόσο στη μητρόπολη Αθηνών όσο και σε πολλές πόλεις της επαρχίας. Μέσα από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων με μεγάλη επιρροή, εξελίχθηκε παράλληλα σε σημαντικό κανάλι διάδοσης της γαλλικής πνευματικής και πολιτιστικής παραγωγής εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτές οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν τη διοργάνωση συνεντεύξεων με σημαντικούς εκπροσώπους της γαλλικής λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών, μεταξύ άλλων, Paul Éluard, Albert Camus και Pablo Picasso. Μέσω της εμπνευσμένης καθοδήγησης των επιφανών Γάλλων φιλέτου Octave Merlier και Roger Millieix, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών βρίσκεται επιτέλους στο επίκεντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην ελληνική πρωτεύουσα, Elie Alexiou. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως π.χ. .

Η μελέτη της ιστορίας των γαλλικών θεσμών μπορεί επίσης να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που έχουν χαρακτηρίσει την ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 20ό αιώνα.του Η ευρεία χρήση της γαλλικής πριν τον πόλεμο, οι γαλλικές συνήθειες της ελληνικής αστικής τάξης, ο γλωσσικός και πολιτιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η άνοδος της γαλλικής πολιτιστικής διπλωματίας, ο «εκδημοκρατισμός» της γαλλικής και η μεταπολεμική περίοδος. Η μετάβαση από τη Γαλλία στην αγγλοαμερικανική γλωσσική ηγεμονία λόγω πολέμου.

Η έκδοση αυτού του βιβλίου στον Βόλο, που έχει μεγάλη παράδοση στον γαλλόφωνο κόσμο, έχει ιδιαίτερη σημασία και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου (1940-2001) υπήρξε ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό ίδρυμα μαζί με τη διδασκαλία των Γαλλικών, που χάρη στους πεφωτισμένους διευθυντές και καθηγητές του έριξε το φως της γαλλικής εκπαίδευσης και πολιτισμού σε χιλιάδες συμπατριώτες του. Καλλιεργήστε τον αμοιβαίο σεβασμό και το φιλελεύθερο πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη να έχουμε δύο εξαιρετικές σκηνοθέτες, την Ελένη Σεφεριάντου Πρίντζο και τη Βιβή Παπαδημητρίου, που μας πρόσφεραν πολύτιμο έργο.

Ακολουθώντας τα χνάρια των φωτισμένων πρωτοπόρων μας Octave Merrier και Roger Milieux, το ίδρυμα αυτό έχει γίνει η πνευματική στέγη του τόπου μας και έχει φιλοξενήσει πολυάριθμες εκδηλώσεις, πολλές φορές σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Εκθέσεις ταινιών, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μαθήματα και διαλέξεις προσφέρουν στους απαιτητικούς φιλότεχνους της περιοχής μια αξέχαστη στιγμή πνευματικής και καλλιτεχνικής ομορφιάς, ενισχύοντας την αισθητική της. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των συμπατριωτών μας. Το δεύτερο κτίριο, έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Δημοσθένη (Στέννη) Μορφέση, ανήκει πλέον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πηγή: magnesianews.gr