Συνάντηση εργασίας για το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τους Ρομά πραγματοποιήθηκε από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων των θεσσαλικών δήμων όπου βρίσκονται οι Ρομά. Προϊστάμενος της Μονάδας Α του ΟΤΑ Θεσσαλίας Πολυτίμης Γραβάνης, και εκπρόσωποι του φορέα ζωντανά. Στη συνάντηση παρευρέθηκε η κα Δήμητρα Ναζίνα, Αντιπρόεδρος Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και συντόνισε η κ. Δέσποινα Μάντζαρη, Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας και ο κ. Νικόλαος Πουτζιάκα, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινοτικής Ένταξης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε σύντομη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από τους εκπροσώπους του Υπουργείου, Παρασκευή Σπυροπούλου και Μανώλη Λαντή. Αναλύθηκαν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατάρτιση τοπικών σχεδίων δράσης από τις τοπικές αρχές, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις (απαραίτητες ευνοϊκές προϋποθέσεις) για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Από την πλευρά των τοπικών αρχών παρουσιάστηκαν προτεινόμενες παρεμβάσεις.
Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Βούλγαρης και ο δήμαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης από τον Δήμο Λάρισας και ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος από τον Δήμο Καρδίτσας. Οι υπόλοιποι δήμοι εκπροσωπούνταν κατά περίπτωση σε επίπεδο γενικού γραμματέα, υπαλλήλων και συμβούλων. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη ανάπτυξης συνεκτικών σχεδίων βασισμένων σε ολιστικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης. Αναφέρθηκε η ανάγκη διεξαγωγής εκτεταμένων διαβουλεύσεων, αλλά αυτή είναι τελικά μία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται και τίθενται.
Έχει ήδη αναπτυχθεί μια διαδικασία διαλόγου εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Κοινοτικής Ένταξης για θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά ζητήματα και ειδικότερα σε περιπτώσεις διαρροής του σχολείου. Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία μέσω των άτυπων δικτύων που αναπτύσσονται περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση αποτελεί ήδη μια συμβουλευτική διαδικασία που επαναλαμβάνεται από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο μέσω ειδικών θεματικών συμβουλευτικών ομάδων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά των συμμετεχόντων, διασφαλίστηκε ότι θα συμμετάσχουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ιδιαίτερα όσων ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Για να επιτευχθεί αυτό, διατέθηκαν σημαντικοί πόροι στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Πηγή: magnesianews.gr