• 30/11/2023 05:03

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 6,2% φέτος, μόνο 1,5% το 2023 – μήνυμα για τα κόμματα

ByGreeceit.gr

Δεκ 21, 2022
Γιάννης Στουρνάρας στο Συνέδριο Economists: 6% Ανάπτυξη ΑΕΠ το 2022

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 6,2% φέτος και 1,5% το 2023. Η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συντονισμού και συντονισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει επίσης επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας στο 3,0% το 2024 και στο 2,8% το 2025.

Συγκεκριμένα, η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο του Κογκρέσου προβλέπει ανάπτυξη 6,2% το 2022 και μόλις 1,5% το 2023 (έναντι 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός).

Ωστόσο, η ΤτΕ σημειώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη 3,0% το 2024 και 2,8% το 2025, ενώ αφενός η γεωπολιτική κρίση θα εκτονωθεί και οι τιμές της ενέργειας θα πέσουν και αφετέρου η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι ενισχύεται σημαντικά από τον διεθνή τουρισμό, την επιτυχή υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και τις προοπτικές για σταθερή ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, όπως λέγεται συχνά, «Δεδομένου ότι το 2023 είναι η χρονιά των εθνικών εκλογών, οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις βασικές υποσχέσεις τους για οικονομική πολιτική και να πετύχουν όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα. Πρέπει να συνεργαστούμε και συμφωνήστε να κρατήσουμε αυτή τη δεκαετία».

Φυσικά, όπως επισημαίνετε, οι προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας υπόκεινται σε αβεβαιότητες και κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με εξωτερικούς παράγοντες.

Τράπεζα της Ελλάδος: Η Ελληνική Οικονομία και ο Πόλεμος της Ουκρανίας
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε (α) να επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, καθώς θα οδηγούσε (α) σε απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. γ) νέο κύμα πανδημιών· δ) χαμηλό ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ· σχηματισμός κυβέρνησης και εφαρμογή δεσμεύσεων οικονομικής πολιτικής. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενέχουν επίσης κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η ΤτΕ πιστεύει ότι παρά την πρόοδο στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και την αύξηση της εξωστρέφειας, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, σύμφωνα με την έρευνα του 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας.

Τράπεζα της Ελλάδος – Μισθοί – Πληθωρισμός
Τόνισε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος πρέπει να αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας να αποτρέψει μια δεύτερη φάση πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τις αυξήσεις των μισθών.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού με την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, τις προοπτικές για ασθενέστερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την εντεινόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα και η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε πρόοδο στη μείωση των ΜΕΔ (στο 9,7%) και ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει τους λειτουργικούς στόχους τους για μονοψήφιους δείκτες ΜΕΔ.

Πηγή: magnesianews.gr