Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν περιγράψει με προτάσεις τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους δανειολήπτες από συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και τι να κάνουν με τα επιτόκια καταθέσεων. Οι τράπεζες αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.
Οι τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν σε συζητήσεις όχι μόνο για τη συνολική πρόταση τεσσάρων σημείων που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και για τα μελλοντικά βασικά ζητήματα των αυξήσεων των επιτοκίων για τη στήριξη των δανειοληπτών και των μελλοντικών επιτοκίων καταθέσεων. Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανώς την ερχόμενη Πέμπτη.
Πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με όσα ειπώθηκαν πριν από 10 ημέρες, ειδικά για τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη φύση των θέσεων που πρόκειται να λάβουν οι τράπεζες. Παρακαλώ ελάτε στη συνάντηση. Επίσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι «περιμένουν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην επόμενη συνάντησή τους». Το κεντρικό ζήτημα, φυσικά, είναι αυτό της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων.
Εν τω μεταξύ, πηγές κοντά ή σε θέση να γνωρίζουν την τράπεζα λένε ότι έχουν ένα περίγραμμα της πρότασης που πρέπει να υποβληθεί. Αυτό δεν απέχει πολύ από τις επιθυμίες του οικονομικού επιτελείου, τουλάχιστον όπως περιγράφεται. Κυβερνητική δήλωση αξιωματούχος.
Ενημερώστε το Κοινό Ταμείο Drone
Η πρόταση της τράπεζας για ενημερωμένα δάνεια είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμείου στο οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% των πρόσθετων δόσεων που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν είναι σαφές εάν το υπόλοιπο 50% προτείνεται να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό ή πού θα τελειώσει η στήριξη του δανειολήπτη.
Το επιτόκιο αναφοράς θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2022, με ενημερωμένη περίοδο υποστήριξης δανειοληπτών 12 μηνών από την 1η Ιανουαρίου.
κριτήρια επιδότησης
Τα κριτήρια επιδότησης είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο BRIDGE 1 και εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν περίπου 30.000 δανειολήπτες.
Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στις 21.000 € και η αξία του ακινήτου στις 180.000 €. Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα ξεπεράσει τις 30.000 και η αξία των ανεξόφλητων υπολοίπων δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κόστος της εθελοντικής τραπεζικής παρέμβασης δεν θα ξεπεράσει τα 40-50 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια πρόταση που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις, δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν ενημερώσει στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία ευπάθειας. Είτε το δάνειο παραμένει στην τράπεζα είτε έχει πουληθεί μέσω τιτλοποίησης σε κάποιο SPV. Από αυτή την άποψη, δεν είναι σαφές εάν η πρόταση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης.
δύο σημεία
Υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία. Πρώτον, εάν η πρόταση για επιδότηση του επιπλέον ποσού του 50% των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων θα κριθεί ικανοποιητική και δεύτερον, εάν οι 30.000 δανειολήπτες θα ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της κοινωνίας αυτή την κρίσιμη στιγμή. στιγμή. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει κάτι περισσότερο και για τα δύο ζητήματα και ζητά να τεθεί ο πήχης ψηλότερα.
Αλλα θέματα
Θα υπάρξουν επίσης απαντήσεις από τις τράπεζες για τα υπόλοιπα θέματα που εξετάζει η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό διακανονισμό δανείων, η θέση της τράπεζας είναι ότι θα λειτουργήσει με ταχύτερους ρυθμούς προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, περίπου 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η περίοδος κατά την οποία εντείνεται η αποδοχή της προσφοράς από τους δανειολήπτες.
Τα άλλα δύο θέματα είναι οι μειώσεις προμηθειών που ξεκινούν από τις τράπεζες, με μια παρουσίαση σχεδιασμού επικεντρωμένη στο IRIS που λειτουργεί από πιστωτικά ιδρύματα μέσω web banking. Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων, αυτή η αύξηση έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πολύ πιθανό ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες θα το κάνουν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό στην επικείμενη συνεδρίαση.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έγκριση του προγράμματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό εξαρτάται από όλα τα θέματα, ιδίως όσον αφορά τη συνεπή στήριξη του δανειολήπτη.
Πηγή: Ape
Πηγή: magnesianews.gr