• 02/10/2023 15:21

Τραπεζικό ATM ‘Amber Alert’ – Λίγα απομένουν

ByGreeceit.gr

Μάι 9, 2023
Ελάτε στο Viber

Καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να συρρικνώνουν τα δίκτυα των καταστημάτων τους και να πωλούν τα δίκτυά τους ΑΤΜ σε τρίτους, ορισμένες περιοχές της χώρας, ειδικά τα νησιά, αποδεικνύεται ότι έχουν ελλείψεις σε ΑΤΜ και δυσκολία στην ανάληψη χρημάτων.

Το 2012 υπήρχαν 6.655 ΑΤΜ και 3.448 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο του 2022 λειτουργούσαν 5.788 ΑΤΜ και περίπου 1.400 τραπεζικά υποκαταστήματα πανελλαδικά (μείωση 63%).

Η γεωγραφική διασπορά των καταστημάτων και των ΑΤΜ δημιουργεί πρόβλημα για τους πολίτες που αναγκάζονται να διανύσουν χιλιόμετρα για να αποκτήσουν το δικαίωμα χρήσης φυσικών καταστημάτων ή ΑΤΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, η πτώση στα ΑΤΜ είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων την τελευταία δεκαετία. Τα ηλεκτρονικά ΑΤΜ μειώνονται γιατί βρίσκονται εντός και εκτός καταστήματος. Για παράδειγμα, ένα εμπορικό κέντρο έχει αυξανόμενο υπόλοιπο, αλλά δεν γίνονται όλες οι συναλλαγές, όπως καταθέσεις μετρητών και όλες οι πληρωμές, εκεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η πλειοψηφία των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ πιστεύει ότι μπορούν εύκολα να κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ ή φυσικά υποκαταστήματα τραπεζών στην περιοχή τους. Στην Ελλάδα, 6 στα 10 άτομα βρίσκουν πολύ εύκολη πρόσβαση σε ΑΤΜ και καταστήματα, ενώ το 35% το βρίσκει αρκετά εύκολο, το 9% αρκετά δύσκολο και το 3% πολύ δύσκολο.

Έτσι, παρά το συρρικνούμενο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ, η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να βρίσκει εύκολη την πρόσβαση σε μετρητά, σε αντίθεση με τους Ιταλούς. Χώρες με χαμηλή κυκλοφορία μετρητών, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, παρουσιάζουν επίσης χαμηλή προσβασιμότητα και δυσκολία πρόσβασης σε αυτές.

Η πρόσβαση σε μετρητά είναι ευκολότερη στην Ελλάδα από ό,τι κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάγκη πρόσβασης στο .

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους στα μετρητά και συνεχίζουν να προτιμούν τραπεζικά γκισέ και μηχανήματα ATM ακόμη και για ορισμένες συναλλαγές. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, τα μετρητά εξακολουθούν να κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με πάνω από 60% στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στη Γερμανία. Αντίθετα, είναι σχεδόν μηδενική στις σκανδιναβικές χώρες.

Πηγή: magnesianews.gr