Καθώς οι πιθανότητες διάσωσης των πέντε επιβατών του υποβρυχίου Titan μειώνονται, τα εντυπωσιακά γραφικά δείχνουν το απίστευτο βάθος του ναυαγίου και ίσως το ίδιο το υποβρύχιο, κάνοντας συγκρίσεις με εμβληματικά μνημεία της ανθρωπότητας.
Ένα βίντεο που έγινε από το ισπανικό MetaBallStudios δείχνει πώς μοιάζει το τοπίο καθώς κατεβαίνει στα βαθιά νερά.
Αυτή η σύγκριση γίνεται με τον Πύργο του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον Μπουρτζ Χαλίφα.
Αποκαλύπτει ότι αυτά τα μνημεία, διάσημα για το ύψος τους, φαίνονται μικρά μπροστά στο βάθος των 3.800 μέτρων στο οποίο βρίσκεται το πτώμα του Τιτανικού.
Η πηγή του «ανώμαλου θορύβου» είναι ακόμα άγνωστη
Σήμερα, «ήχοι» που καταγράφηκαν στην περιοχή έρευνας του Ατλαντικού πυροδότησε μέτρια αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σκάφος βαθέων υδάτων, αλλά η πηγή των ήχων παραμένει άγνωστη.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υποστράτηγος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, ο οποίος ηγείται των ερευνών για τον Τιτάνα, «πρόκειται για μια πολύπλοκη επιχείρηση».
Ο Μάουγκερ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος εντόπισε υποβρύχιο θόρυβο στα ραντάρ, αλλά είπε, «Δεν γνωρίζουμε την πηγή του θορύβου».
Είπε ότι υπήρχαν πολλά μεταλλικά αντικείμενα στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού που θα μπορούσαν να είναι πηγές θορύβου.
Το BBC ανέφερε ότι ο Μάουγκερ είπε ότι η επιχείρηση αναζήτησης θα συνεχιστεί «όσο υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης», προσθέτοντας ότι περισσότερα πλοία θα φτάσουν στη σκηνή για να υποστηρίξουν την έρευνα.
Σημειώνεται ότι η παροχή οξυγόνου στους 5 επιβάτες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις 14:00 το μεσημέρι αύριο (22 Ιουνίου).
Καμία υποχώρηση στα 4.000 μέτρα
Ωστόσο, ακόμη και αν εντοπιστεί η θέση του υποβρυχίου, εκτιμάται ότι η ανάκτηση από τα 4.000 μέτρα θα ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι ο χρόνος τρέχει προς τα πίσω.
Ο Jules Jaffe, ένας Αμερικανός ερευνητής ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, είπε ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» να βρεθεί ένα υποβρύχιο στα «συντρίμμια» του Τιτανικού μέσα σε λίγες ώρες. Ο Jaffe ήταν μέλος της ομάδας που βρήκε τα συντρίμμια του Τιτανικού το 1985.
Ποιος είναι ο «ήχος» που καταγράφει το ραντάρ;
Η αιτία ορισμένων ήχων που καταγράφηκαν στο σημείο βύθισης του Τιτανικού είναι ακόμα άγνωστη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί στα βαθιά νερά λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τι είναι αυτοί οι θόρυβοι και από πού προέρχονται.
Τα ακουστικά σήματα που ελήφθησαν από το ραντάρ και το σόναρ του Καναδά θα μπορούσαν να προέρχονται από τον ήχο ενός μεταλλικού αντικειμένου που πέφτει βίαια στα τοιχώματα του υποβρυχίου σε βάθος 12,7 εκατοστών.
Είναι κατανοητό ότι αυτές οι κρούσεις μπορεί να δημιουργήσουν ήχους τόσο υψηλής συχνότητας.
Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε αυτή τη συχνότητα και να εξαλείψουμε τον ήχο του ωκεανού για να τον δούμε ως σημάδι ζωής και να γεννήσουμε ελπίδα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, το καναδικό P-8 που συμμετείχε στην έρευνα «άκουγε ένα χτύπημα κάθε μισή ώρα στην περιοχή». «Τέσσερις ώρες αργότερα, ένα πρόσθετο ηχοσύστημα σόναρ αναπτύχθηκε, αλλά η πρόσκρουση ήταν ακόμα ηχητική».
Εκτός από αυτά τα χτυπήματα, “θα ληφθούν πρόσθετα ακουστικά σήματα για να βοηθήσουν στον προσανατολισμό των επίγειων οχημάτων, διατηρώντας παράλληλα την ελπίδα για εύρεση επιζώντων”, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ.
Ποιος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τον θόρυβο
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από τον θόρυβο βρίσκεται ο Paul-Henri Narzollet, 77 ετών, ένας έμπειρος δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού.
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες των ναυαγίων στον κόσμο και μάλιστα συμμετείχε στην αποστολή στη χαμένη Ατλαντίδα.
Υπολογίζεται ότι έχει κάνει περισσότερες από 37 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθιστώντας τον τον πιο cool από όλους τους ανθρώπους που έχουν πάει σε υποβρύχια. Εικάζεται επίσης ότι ο θόρυβος μπορεί να είναι ο ήχος από ένα μεταλλικό κύπελλο που χτυπά ένα μεταλλικό υποβρύχιο.
Η ελπίδα «βουλιάζει» στον Ατλαντικό – «Είναι σαν να ψάχνεις νόμισμα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου…»
Η είδηση ότι έχουν εντοπιστεί ήχοι στα νερά όπου ναυάγησε ο Τιτανικός βαθέων υδάτων είναι καλά νέα, αλλά «καμία πιθανότητα» για το πλήρωμα και τη διάσωση πρέπει να γίνει «γρήγορα», προειδοποιεί ειδικός για αντίξοες συνθήκες.
Η Ακτοφυλακή είπε ότι καναδικό αεροσκάφος ανέλαβε τον ήχο, αλλά οι ρομποτικές υποβρύχιες έρευνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή δεν έχουν δείξει ακόμη συγκεκριμένα σημάδια του Τιτάνα.
Ο ειδικός στις θαλάσσιες επιχειρήσεις και συγγραφέας Mike Wellum είπε στο Sky News ότι η ανίχνευση υποβρύχιου θορύβου είναι «πραγματικά καλά νέα». Ωστόσο, είπε ότι «χρειάζεται χρόνος» για την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και προσωπικού για την αποτελεσματική διάσωση στα βάθη που μπορεί να φτάσει ο Τιτάνας.
«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και αν θέλετε να είναι ακόμα ζωντανοί υπόγεια, πρέπει να τους βρείτε εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί», είπε. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «σαν να βάζεις ένα κέρμα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθείς να το βρεις». Ο πάτος είναι μεγάλος, έτσι δεν είναι; «Το νερό είναι πολύ βαθιά», πρόσθεσε.
Πηγή: magnesianews.gr