Καλπάζουν οι τιμές στα βασικά είδη. Σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία, όπου μεγάλο μέρος του προϊόντος που οδηγεί τις τιμές παράγεται στην περιοχή, το πρόβλημα είναι πέρα από την ανοχή των πολιτών που ανησυχούν ότι η αγορά διαμορφώνεται από «καρτέλ». Για το πώς θα φροντίσετε να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες για την επόμενη περίοδο.
Γι ‘αυτό το λόγο, trikalanews.gr Καταγράφει αύξηση που έχει πυροδοτήσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που κλονίζουν τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Στοιχεία του Περιφερειακού Εμπορίου Θεσσαλίας δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών προκαλεί ζαλάδες, ξεκινώντας από το κρέας.
Για παράδειγμα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, η μέση τιμή ενός μοσχαριού (μπούτι) ήταν 9,97 € ανά κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η τιμή του ίδιου προϊόντος ήταν 10,27 €/κιλό στις 18 Δεκεμβρίου 2022, ενώ ήταν 11,77 €/κιλό τον Σεπτέμβριο του 2022. Τον Δεκέμβριο του 2022 η τιμή αυξήθηκε δραματικά στα 12,03 €/κιλό και στις 31 Ιανουαρίου είχε ήδη φτάσει τα 12,53 €/κιλό.
Αντίστοιχη αύξηση από το 2021 έως το τέλος του 2022 καταγράφηκε για όλα τα είδη κρέατος, από 6,41 στο φιλέτο κοτόπουλου (εγχώριο). Σήμερα αγοράζεται 94 το κιλό με περίπου 6,20 το κιλό.
Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στα φρούτα και τα λαχανικά. Η τιμή δείκτη ανά κιλό πατάτας, ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά, θα ξεκινά από 0,76/κιλό το 2021 και θα φτάσει σήμερα το 1 ευρώ ανά κιλό. Αυτή είναι η μέση τιμή στη Θεσσαλία!
Για το πετρέλαιο η αύξηση είναι απαράμιλλη! Ο τιμοκατάλογος της 21ης Δεκεμβρίου 2020 στη Θεσσαλία έδειξε ότι το κλασικό ελαιόλαδο πωλείται κατά μέσο όρο 4,68 ανά λίτρο. Σήμερα η τιμή αυτή είναι 7,22 ευρώ το κιλό.
Δυστυχώς δεν υπάρχει γάλα στον τιμοκατάλογο. Φυσικά, ως καταναλωτές, όλοι γνωρίζουμε καλά πόσο πουλάει και πού φτάνει στα ράφια της αγοράς 1,70 ευρώ το λίτρο, έναντι 1 ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Σε ποσοστά μιλάμε για αύξηση 35% στα λάδια, πάνω από 25% στα κρέατα και έως 24% στα οπωροκηπευτικά, είναι επίσης άμεση παρέμβαση και επίλυση από τη διοίκηση.
Πηγή: magnesianews.gr