Περισσότερες από 325.000 παραγγελίες συσκότισης έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους καθώς σπίτια και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην απαγορευτική αύξηση του ρεύματος.
Ο Τεχνικός Πρόεδρος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης παρουσίασε τα στοιχεία στο Newsbomb.gr, υπολογίζοντας περισσότερες από 400.000 εντολές διακοπών μέχρι το τέλος του έτους. Τα περισσότερα από αυτά ρυθμίζονται και τακτοποιούν πολλοί που τους έχουν διακόψει το ρεύμα. “
Μάλιστα, ο Μανιάτης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει τίποτα με τις επιδοτήσεις, λέγοντας: «Πέρυσι πληρώσαμε 100 ευρώ για ρεύμα, φέτος είχαμε την ίδια κιλοβατώρα κατανάλωση, αλλά αν αυξήσουμε, πληρώσαμε 200 με 250 ευρώ. Δύο έως δυόμισι φορές πάνω. Όλα είναι 20% υψηλότερος πληθωρισμός».
Τι ώρα θα συμβεί το μπλακ άουτ – σχέδια της Επιτροπής
Η ενεργειακή κρίση ώθησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και ανάγκασε τις βιομηχανίες να κλείσουν γραμμές παραγωγής. Στο μεταξύ, οι πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς κοινής ωφελείας ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Σύμφωνα με τους δεσμευτικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει μείωση 5% στην αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι διακοπές ρεύματος συμβαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες αιχμής. Με βάση την επεξεργασία ιστορικών δεδομένων, οι ώρες αιχμής είναι κοντά στη δύση του ηλίου, 6-9 μ.μ. ή 7-10 μ.μ. το βράδυ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και η ζώνη αποκοπής φορτίου από τις 9:00 έως τις 10:00 π.μ.
Ο υπολογισμός και ενός επιπλέον ενδεικτικού μη δεσμευτικού στόχου που απαιτεί μείωση της κατανάλωσης κατά 10% έως τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι 3,8%.
Οι συνεισφορές στους στόχους αποταμίευσης των νοικοκυριών αναζητούνται μέσω κινήτρων. Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις τιμής ρεύματος αυξάνονται εάν η κατανάλωση μειωθεί κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Πηγή: magnesianews.gr