• 30/11/2023 03:18

«Βιβλία και Πολιτισμός» με τη Σοφία Νικολάου στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 αυτό το Σάββατο

ByGreeceit.gr

Μάι 11, 2023
Ελάτε στο Viber

Σοφία Νικολάου

Η Sophia Nikolau θα μιλήσει για την έρευνα στο Radio Ena 102,5 αυτό το Σάββατο. “Η Ρωσική Αυτοκρατορία και ο Ελληνικός Κόσμος» Έκδοση από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Δρ. Andas Diarra, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Βόλου. Η έρευνά της διερευνά τις πολυεπίπεδες διαπολιτισμικές σχέσεις των ελληνορθόδοξων υπηκόων της Οθωμανικής και Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης και τα πολλαπλά νήματα που συνδέουν το περιφερειακό φαινόμενο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Μια παγκόσμια διαδικασία αλλά και μια περιφερειακή. Μελετώντας τη Ρωσία από την προοπτική της αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατίας, και με γνώμονα τον ορισμό του όρου αυτοκρατορία από τον Leven, ο Diarra αλλάζει τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Μια δεδομένη ιμπεριαλιστική προοπτική για τη ρωσική ιστορία έχει πολλαπλές ιστορικές επιπτώσεις. Ένα από αυτά είναι να το βάλεις στο κέντρο μιας νέας ιστορίας της Γης και του πλανήτη. Έτσι, η Ρωσία σε ένα νέο πλαίσιο αντιμετωπίζεται ως αποικιακή δύναμη, γεγονός που δίνει μια νέα διάσταση στην ευρωπαϊκή ιστορία. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η διακίνηση ιδεών σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο και οι ιδέες αυτές δεν προέρχονται μόνο από τη Δύση (Δυτική Ευρώπη), αλλά παράγονται και περιφερειακά, και αναδεικνύεται η περίπλοκη παραγωγή τους. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία αναδεικνύεται όχι μόνο ως μια μεγάλη δύναμη παρόμοια με τους αντάρτες, αλλά και ως μια υβριδική σύγχρονη αυτοκρατορία με ευρωπαϊκή, ευρασιατική και παγκόσμια σημασία. Ο ρόλος της Ρωσίας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια εξετάζεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους στο βιβλίο. Εισήλθε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 1770 και το 1815 σηματοδότησε την πολιτική του Αλέξανδρου Α’ και της συνοδείας του στην οικοδόμηση της μετα-αποικιακής Ευρώπης. Τέλος, το 1821 (σύμπτωση), το πρώτο έτος της Ελληνικής Επανάστασης, ένα δίκτυο ενεργητικών ελληνόφωνων όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αλέξανδρος Στατζάς και ελληνόφωνοι Ρώσοι πρόξενοι στις επαναστατικές περιοχές έπαιξε ενεργό ρόλο και η ρωσική διπλωματία ήταν σχεδόν ολοκληρώθηκε το. Είναι προϋπόθεση για την αποδοχή του αγώνα των Ελλήνων στη διεθνή σκηνή ως εθνικό πόλεμο με στόχο την απελευθέρωση από τον «ζυγό της υψηλής θρησκείας». Βασικό σημείο σε αυτό το βιβλίο είναι ο ρόλος της διπλωματίας.

Εμφανίζεται μαζί μας αργότερα στην εκπομπή Γιάννης Καρπούζος στο νέο του βιβλίο λιθόστρωτο. Πρωταγωνιστής του νέου βιβλίου είναι ο Παράσχος, ένας έφηβος που μεγαλώνει στην πολυεθνική οθωμανική Θεσσαλονίκη, πάμπτωχος και θρηνεί συνεχώς για τη φτώχεια του. Στο σχολείο τον ξυλοκοπεί ο μπράβος Χασμάς. Η φτώχεια φαίνεται να υπερτερεί των καλών ακαδημαϊκών του επιδόσεων. Ζει με τον πατέρα του χωρίς μητέρα, αλλά ονειρεύεται ένα πιο πλούσιο μέλλον όπου μπορεί να παντρευτεί την Ιόνι, την οποία αγαπά. Ξεκίνησε τη ζωή του ως μικροκλέφτης, συνέχισε να εργάζεται ως γραμματικός για έναν πλούσιο Εβραίο έμπορο και τελικά ξεκίνησε μια δική του επιχείρηση, φροντίζοντας για μια μεγάλη οικογένεια με τρεις κόρες και έναν γιο, τον Curentes.

Παράλληλα με την ιστορία της Παράσχου, αυξάνεται και η ιστορία της Θεσσαλονίκης, μιας πολυεθνικής πόλης με κάθε λογής εθνικότητες κρυμμένες στην κοιλιά της: Εβραίοι, Τούρκοι, Έλληνες, Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι κ.λπ. 99 χρόνια ιστορίας, από την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως την ιστορία της Μέκκας στα Βαλκάνια, την εμφάνιση του Ανατολικού Ζητήματος, τη Μεταρρύθμιση του Τανζιμάτ, το Κίνημα των Νεότουρκων, το Μακεδονικό Ζήτημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη διαίρεση του έθνους , οι πυρκαγιές του 1890 και του 1917. και μέχρι τους βομβαρδισμούς του 1903. Εθνικισμός, έρωτας, προδοσία, κρυφοί πόθοι, απώλεια, διάθεση για εκδίκηση, ήρωες γεμάτοι πάθος, δυναμικές γυναίκες και αποβράσματα, όλοι, όλα γυρίζουν το γαϊτανάκι της μνήμης στο βιβλίο.

Πηγή: magnesianews.gr