Στην παράνομη παγίδα κάπρου της Λάρισας, μια αρκούδα πιάστηκε να μασάει σχεδόν ολόκληρο τον κορμό του δέντρου για να απελευθερωθεί, αιμορραγώντας από τα ούλα της.
Τα εγκλωβισμένα ζώα εντόπισε διερχόμενος βοσκός έξω από το χωριό Πυργετός Λάρισας, ο οποίος ειδοποίησε την 7η Κυνηγετική Ομοσπονδία. Στη συνέχεια, το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η περιβαλλοντική ομάδα Callisto ειδοποιήθηκαν για συνεργασία στα έργα LIFEARCPROM και LIFE Bear Smart Corridors για καφέ αρκούδες.
Μια ομάδα ειδικών πλησίασε και αναισθητοποίησε το ζώο στο πλαίσιο διαδικασιών για την αντιμετώπιση περιστατικών επαφής ανθρώπου και αρκούδας. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καλλιστώ», διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα άτυχα ζώα ήταν αγχωμένα ενώ ήταν περιορισμένα και προσπάθησαν να δραπετεύσουν μασώντας κορμούς δέντρων όπου είχαν τοποθετηθεί σχοινιά.
Μετά από καταστολή, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μόνο μια επιφανειακή πληγή στην περιοχή του λαιμού που προκλήθηκε από το συρματόσχοινο, το οποίο είχε καθαριστεί από κτηνίατρο, αλλά δεν ήταν σοβαρό, τοποθετήθηκε και η αρκούδα αναζωογονήθηκε.
Σύμφωνα με την Kallisto, τα ασύρματα περιλαίμια παρέχουν δεδομένα που θα βοηθήσουν να ελεγχθεί η υπόθεση ότι οι αρκούδες έχουν ξανακατοικήσει σε περιοχές όπου έχουν εξαφανιστεί πρόσφατα.
“Ο περιφερειακός επαναπληθυσμός από μεγάλα θηλαστικά όπως οι αρκούδες είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο και μια πολύ αργή διαδικασία. Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά ανθρώπων που επιστρέφουν στο έδαφος ή σκοτώνονται παράνομα από ανθρώπους”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το περιστατικό του Πυργετού, το περιστατικό της Φλώρινας (10 Σεπτεμβρίου 2022) και τα δύο περιστατικά των Πρεσπών (30/12/2019 και 4 Φεβρουαρίου 2023), αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου LIFEARCPROM. Η χρήση συρματόσχοινου είναι παράνομη, είτε ως μέσο αλίευσης αγριόχοιρου είτε ως αποτροπή ζημιών στη γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή.
Πηγή: magnesianews.gr