Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, η διεθνής κοινότητα μόλις χθες ξεκίνησε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Έκθεση του WWF Ελλάς, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αποκαλύπτει τον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Δυστυχώς, οι κλιματικές και ενεργειακές κρίσεις είναι η πραγματικότητα του αγώνα για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όσο περισσότερο καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τόσο λιγότερος χρόνος θα είναι διαθέσιμος για την απαραίτητη προσαρμογή. Η έκθεση του WWF Ελλάς με τίτλο «Πολιτικά και θεσμικά κενά προς την κλιματική ουδετερότητα» συνοψίζει τα πολιτικά μέτρα (μπάρες) που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί για την επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας και του τρέχοντος περιβάλλοντος στην Ελλάδα και αναλύει την απόσταση μεταξύ της κλιματικής πολιτικής (βάση).
Ειδικότερα, το όριο, το επιστημονικά κατάλληλο και επιθυμητό επίπεδο πολιτικής για την επίτευξη της σταθερότητας του κλίματος, θα καθοριστεί στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο που αναπτύχθηκε τον Ιούνιο του 2021 από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους επιστημονικούς φορείς. λεπτομέρεια. Η πρόταση αυτή συνέβαλε στην πολιτική συζήτηση που αργότερα οδήγησε στη διαμόρφωση του πρώτου εθνικού νόμου για το κλίμα, 4936/2022, αν και ο τελευταίος απέχει πολύ από μια συγκεκριμένη πρόταση. Το ibasis, ή η τρέχουσα κατάσταση, περιλαμβάνει επομένως τους ισχύοντες κανονισμούς σε εθνικά πλαίσια νομοθεσίας για το κλίμα, άλλα εθνικά θεσμικά πλαίσια και τα εντοπισμένα κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση καλύπτει τα κλιματικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, τις επιχειρήσεις και την κλιματική κρίση, τη διακυβέρνηση για την κλιματική ανθεκτικότητα, την κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την ενέργεια και τις μεταφορές.
Μεγάλα κενά που το δυσκολεύουν ρίζα της χώρας Προς την κλιματική ουδετερότητα την πρότασή του WWF
Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια θετικά βήματα προς την κλιματική ουδετερότητα. Για παράδειγμα, ψηφίστηκε ο πρώτος εθνικός νόμος για το κλίμα, ο οποίος θεσμοθετεί το 2028 ως την τελευταία ημερομηνία για το κλείσιμο των λιγνιτικών εγκαταστάσεων, αλλά με σοβαρές ελλείψεις πολιτικής βούλησης, διαφάνειας και δημόσιας ευθύνης. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά μεμονωμένο στην οικονομία της χώρας. στο τμήμα. δραστηριότητα. Αντίθετα, σε επίπεδο εφαρμογής, η έκθεση σημειώνει σημαντικά κενά και αποτυχίες στο ταξίδι της Ελλάδας προς την κλιματική ουδετερότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μεταξύ των οποίων:
- Συνεχώς Θλιβερό Πανευρωπαϊκό #1 Παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕΑυτό δείχνει σοβαρές ελλείψεις διακυβέρνησης που υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας για μια συντονισμένη πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
- να συνεχίσει Αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικής επιθεώρησης, που οδηγεί συστηματικά στην εξαφάνιση των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Χωρίς ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης για τη συμμόρφωση με τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η πορεία της Ελλάδας προς την κλιματική σταθερότητα θα είναι πολύ δύσκολη.
- Βαθύτερη Εθνική εξάρτηση από ορυκτά αέρια.
- Άδικη (ενεργειακή, οικονομική, γεωπολιτική) εθνική κατάδυση Μακροπρόθεσμη εξάρτηση από συμβόλαια με εταιρείες πετρελαίου Για εξόρυξη υδρογονανθράκων με ευνοϊκούς περιβαλλοντικούς όρους αδειοδότησης.
- Έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την υπέρβαση των φραγμών Ανάπτυξη της ενεργειακής κοινότητας.
- Σπατάλη κρατικών ενισχύσεων σε μη καινοτόμες επενδύσεις Ή διαφοροποιήστε την οικονομία μακριά από περιβαλλοντικά καταστροφικά πρότυπα.
- Παρά την καταδίκη του Δικαστηρίου της ΕΕ, το 2020: Η Ελλάδα συνεχίζει να εγκαταλείπει περιοχές Φύση2000 χωρίς εντολή προστασίαςκαθυστερώντας αδικαιολόγητα τη διαδικασία ολοκλήρωσης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που υποδεικνύουν κατάλληλα μέτρα διατήρησης με επιστημονικά δεδομένα.
- Σοβαρή έλλειψη διαφάνειας σχετικά με Εταιρικό κλίμα Ευθυγράμμιση του ιδιωτικού τομέα με τον στόχο 1,5°C.
«Συχνά, όταν κάνουμε τα πρώτα δύσκολα βήματα στην πορεία, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας είναι αρκετές.Ωστόσο, τόσο η φιλοδοξία όσο και η εφαρμογή του ελληνικού πολιτικού πλαισίου πρέπει να ενισχυθούν για να διασφαλιστούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και η ευκαιρία για τις μελλοντικές γενιές να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον.η χώρα μας πρέπει να χρησιμοποιήσειΗ ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία για εμβάθυνση της δράσης για το κλίμα και ενίσχυση των υφιστάμενων πολιτικών και θεσμικών πλαισίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης». τονίζω Αλέξανδρος Μουλόπουλος, Διευθυντής Τομέα Κλίματος και Ενέργειας, WWF Ελλάς.“Οθέσπιση και κοινωνική εφαρμογήΗ επίτευξη δίκαιων πολιτικών για τον βαθύ μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ένας παγκόσμιος μονόδρομος»..
Με στόχο να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με τον στόχο του 1,5 μοιρών και να μας οδηγήσει σε μια κλιματικά ουδέτερη τροχιά με αποτελεσματικό και ωφέλιμο τρόπο για την οικονομία και την κοινωνία μας, το WWF προτείνει τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:
- Ανανέωση του ΕΣΕΚ με ξεκάθαρο στόχο την απομάκρυνση από τα ορυκτά αέρια Άμεση απελευθέρωση της χώρας από συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.
- Καθιέρωση ισχυρού συστήματος περιβαλλοντικής επιθεώρησης και ελέγχουείναι ανεξάρτητο από πολιτικές εντολές και υπό ανεξάρτητες περιβαλλοντικές και κλιματικές αρχές.
- Συνδέστε τον προϋπολογισμό άνθρακα με τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.
- Κλιματική προσαρμογή της πολιτικής δημοσίων επενδύσεων.
- Ενσωμάτωση του κλιματικού κινδύνου Στην πολιτική εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Ολοκληρώθηκε ο χωροταξικός σχεδιασμόςσυνεπάγεται ισχυρή θεσμική θωράκιση κρίσιμων προστατευόμενων οικοσυστημάτων που παρέχουν λύσεις στους αυξημένους κινδύνους κλιματικών κινδύνων (λύσεις με βάση τη φύση) και την κατάργηση του πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνου δικαιώματος στην απρογραμμάτιστη δόμηση.
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς αποκλεισμούς και οικολογικά ασφαλείς Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Το WWF Ελλάς θα εκδώσει ειδικό νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες για τον εντοπισμό της σωστής θέσης των ΑΠΕ.
- Άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών που εκκρεμούν εδώ και καιρό Θέσπιση μέτρων διατήρησης για όλες τις περιοχές Φύσητο έτος 2000Να ενισχύσουμε το πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουμε για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς περαιτέρω επιδείνωση του νόμου ή απώλεια περιβαλλοντικής απόκτησης.
- Ενίσχυση του συστήματος Αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ Πότε Διευκόλυνση της δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότηταςγια να καλύψει τουλάχιστον το 25% της παραγωγής έως το 2030 (το 10% της οποίας θα αφορά ευάλωτα νοικοκυριά).
- Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Κλίματοςως μέσο κοινωνικής συνεισφοράς στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
“Μέσα στην αβεβαιότητα του επερχόμενου κλιματικού χάους, οι πολιτικές μηδενικού αποτυπώματος και οι καθολικές αλλαγές στα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης είναι μονόδρομος. Είμαστε σίγουρα πεπεισμένοι για το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης σε έναν κόσμο που «διψάει» για καινοτόμες λύσεις σε όλους τομείς μετριασμού και προσαρμογής.», δηλώνει εκείνη Η Διευθύντρια Πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου δήλωσε:«Αλλά η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να είναι ένα δικομματικό και εθνικό ζήτημα».
Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε πολιτικούς ηγέτες – κυβερνήσεις και όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις – και καλεί για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στον αγώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απευθύνεται επίσης σε ανεξάρτητους φορείς που καλούνται να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην επίβλεψη της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της κλιματικής πολιτικής.
Πλήρης αναφορά με διαθέσιμες εικόνες εδώ.
Δείτε το ντοκιμαντέρ ειδησεογραφικής βόμβας για την κλιματική αλλαγή εδώ.
Πηγή: magnesianews.gr